Dane, choć niższe niż w ubiegłym roku, nadal jednak wskazują na znaczną wypadkowość w tym sektorze gospodarki.

Charakter pracy w rolnictwie jest zupełnie inny od pracy wykonywanej np. w produkcji przemysłowej. Praca ta jest sezonowa i uzależniona od pory roku, a pracownicy mają do czynienia z częstymi zmianami rodzaju wykonywanej czynności. To powoduje, że są oni szczególnie narażeni na wiele niebezpiecznych czynników występujących w trakcie podejmowanych działań. – Pracownicy rolni, z uwagi na rodzaj wykonywanej pracy, mają styczność z bardzo różnymi czynnikami – od tych mechanicznych, poprzez termiczne, hałas i drgania po pyłowe i chemiczne. To powoduje, że rolnicy z racji wykonywanego zawodu są szczególnie narażeni na wypadki przy pracy o bardzo różnym charakterze – mówi Hubert Miłosz Wawrzyniak, członek zarządu W&W Consulting.

Niestety najczęściej wypadki są spowodowane niewłaściwym zachowaniem pracownika wynikającym z nienależytego użytkowania maszyn i sprzętów lub zaniedbania podstawowych kwestii bezpieczeństwa. – Mimo tego, że rok do roku spada liczba wypadków w rolnictwie, nadal istnieje duża potrzeba edukowania w tym zakresie. Pracownicy muszą zdawać sobie sprawę z zagrożeń, które są w ich pracy. Oraz muszą wiedzieć, jak precyzyjnie taką pracę wykonywać, aby nie dochodziło do niebezpiecznych sytuacji, a w konsekwencji do wypadków – dodaje Hubert Miłosz Wawrzyniak, członek zarządu W&W Consulting.

Jak wynika z danych KRUS, najwięcej wypadków w rolnictwie spowodowanych było upadkiem osób. Prawie połowa zdarzeń (47,4%) była z tym związana. Drugą, najczęściej występującą przyczyną było pochwycenie i uderzenie przez ruchome części maszyn i urządzeń (12,4%). Z kolei 11,7% wypadków związanych jest z uderzeniem, przygnieceniem lub pogryzieniem przez zwierzęta. Pozostałe przyczyny wypadków to m.in. upadek przedmiotów, zetknięcie z ostrymi narzędziami czy przejechanie przez środek transportu w ruchu. – Przyczyny wypadków wyraźnie wskazują na różnorodność zadań, z którymi stykają się rolnicy w swojej codziennej pracy. Ale pokazują także, że szkolenia z zakresu bezpieczeństwa dla tej grupy pracowników powinny być kompleksowe i obejmować różne rodzaje zdarzeń – podsumowuje Hubert Miłosz Wawrzyniak, członek zarządu W&W Consulting.

Konieczne jest podejmowanie działań, które zwiększą poziom bezpieczeństwa w rolnictwie. Zarówno pracodawcy jak i sami pracownicy powinni bezwzględnie przestrzegać obowiązujących zasad BHP i regularnie uczestniczyć w szkoleniach, podczas których przypominane są zasady bezpiecznej pracy. O bezpieczeństwie wykonywanej pracy decyduje również odpowiedni stan miejsca pracy. Należy zadbać o odpowiednie, równe nawierzchnie podwórzy i ciągów komunikacyjnych. Podłoże powinno być antypoślizgowe, równe, utwardzone. Należy unikać tworzenia progów, a także zabezpieczać wrota przed ich samoistnym zamykaniem.  Dodatkowo każdy pracownik powinien być wyposażony w odpowiednią odzież roboczą oraz środki ochrony indywidualnej. Osoby, które pracują ze zwierzętami, powinny szczególnie dbać o higienę osobistą – myć ręce po każdym kontakcie ze zwierzętami oraz często zmieniać i prać ubranie robocze.

Źródło: W&W Consulting