Pytanie pochodzi z publikacju Serwisu BHP.

Stanowisko mieści się w hali produkcyjnej, gdzie często jest gorąco, a charakter pracy wymaga dużego wysiłku fizycznego.
Zgodnie z ustawą z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94 z późn. zm.) pracodawca zobowiązany jest zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.) zobowiązuje pracodawcę do zapewnienia wszystkim pracownikom wody zdatnej do picia lub innych napojów, a pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych do zapewnienia oprócz wody, innych napojów. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników. Z kolei rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279) – dalej r.p.i.n., ustala sposób realizacji obowiązku dostarczania pracownikom profilaktycznych posiłków i napojów.
Zgodnie z r.p.i.n. pracodawca zobowiązany jest zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy. Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, a także warunki uzasadniające zapewnienie napojów ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa – ustala pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników. Napoje powinny być wydawane pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie, przy czym, napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej. Dalej r.p.i.n. zobowiązuje pracodawcę do zapewnienia zachowania odpowiednich warunków higienicznosanitarnych podczas przygotowywania oraz spożywania posiłków i napojów. W przypadku posiłków wymienione przepisy częściowo precyzują miejsce i czas ich wydawania i spożywania, w przypadku napojów nie ma takiego udogodnienia. W związku z tym pracodawca powinien ustalić ze związkami zawodowymi lub przedstawicielami załogi miejsce wydawania i spożywania napojów, kierując się obowiązkiem zapewnienia odpowiednich warunków higienicznosanitarnych.
W pytaniu nie podano rodzaju stosowanej produkcji w hali, stosowanych środków i metod pracy oraz stosowanych środkach ochrony zbiorowej. Ogólnie można stwierdzić, że na hali produkcyjnej można (w przeciwieństwie do spożywania posiłków - jadalnia) wydawać i spożywać napoje pod warunkiem, że nie występują w tej hali środki chemiczne i biologiczne, hala nie jest zapylona, na hali dostępna jest umywalka do umycia twarzy i rąk (w przypadku pracy brudzącej), na hali nie występują inne media zagrażające zdrowiu. Pojemniki z napojami, w tym też butelki, powinny być zamknięte i znajdować się w jednym ustalonym miejscu. Może to być np. znajdujące się w obrębie hali pomieszczenie mistrza, dyżurka, i tym podobne pomieszczenie.

Więcej na ten temat w Serwisie BHP.